Rekrutacja
stacjonarne jednolite studia magisterskie
Liczba semestrów - 11
Profil - praktyczny
Dziedzina - nauki weterynaryjne
Kod poziomu Polskiej Ramy Kwalifikacyjnej: P7S
Język wykładowy: polski
Dyscyplina naukowa - weterynaria
Tytuł zawodowy nadawany absolwentom - lekarz weterynarii
Liczba punktów ECTS konieczna do ukończenia studiów - 368
Łączna liczba godzin zajęć - 5579
OGÓLNE EFEKTY UCZENIA SIĘ - wg standardu kształcenia | ||
1.1. W zakresie wiedzy absolwent zna i rozumie: | ||
O.W1 | zasady i mechanizmy leżące u podstaw zdrowia zwierząt, a także powstawania chorób i ich terapii – od poziomu komórki przez narząd, zwierzę do całej populacji zwierząt; | |
O.W2 | rozwój, budowę, funkcjonowanie, zachowania i mechanizmy fizjologiczne zwierząt w warunkach prawidłowych i mechanizmy zaburzeń w warunkach patologicznych; | |
O.W3 | etiologię, patogenezę i objawy kliniczne chorób występujących u poszczególnych gatunków zwierząt oraz zasady postępowania terapeutycznego; | |
O.W4 | sposoby postępowania diagnostycznego i terapeutycznego właściwe dla stanów chorobowych występujących u zwierząt; | |
O.W5 | sposoby wykorzystania weterynaryjnych produktów leczniczych w celu profilaktyki i leczenia zwierząt, a także w celu zagwarantowania bezpieczeństwa łańcucha żywnościowego i ochrony środowiska; | |
O.W6 | biologię czynników zakaźnych powodujących choroby przenoszone między zwierzętami oraz antropozoonozy, z uwzględnieniem mechanizmów przenoszenia choroby oraz mechanizmów obronnych makroorganizmu; | |
O.W7 | zasady przeprowadzania badania klinicznego zgodnie z planem badania klinicznego, analizy objawów klinicznych i zmian anatomopatologicznych; | |
O.W8 | zasady chowu i hodowli zwierząt, z uwzględnieniem zasad żywienia zwierząt, zasad zachowania ich dobrostanu oraz zasad ekonomiki produkcji; | |
O.W9 | zasady zagospodarowywania i utylizacji produktów ubocznych i odpadów związanych z produkcją zwierzęcą; | |
O.W10 | zasady badania zwierząt rzeźnych, mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego; | |
O.W11 | zasady ochrony zdrowia konsumenta; | |
O.W12 | zasady właściwego nadzoru nad produkcją środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego; | |
O.W13 | normy, zasady i uwarunkowania technologii produkcji zwierzęcej i utrzymania higieny procesu technologicznego; | |
O.W14 | normy prawne związane z działalnością lekarzy weterynarii; | |
O.W15 | podstawowe metody informatyczne i biostatystyczne wykorzystywane w medycynie weterynaryjnej. | |
1.2. W zakresie umiejetności absolwent potrafi | ||
O.U1 | przeprowadzić badanie kliniczne zwierzęcia zgodnie z zasadami sztuki lekarskiej; | |
O.U2 | analizować i interpretować objawy kliniczne, zmiany anatomopatologiczneoraz wyniki badań laboratoryjnych i dodatkowych, formułować rozpoznanie stanu chorobowego, z uwzględnieniem diagnostyki różnicowej, oraz podejmować czynności terapeutyczne lub profilaktyczne; | |
O.U3 | zaplanować postępowanie diagnostyczne; | |
O.U4 | monitorować stan zdrowia stada, a także podejmować działania w przypadku stwierdzenia choroby podlegającej obowiązkowi zwalczania lub rejestracji; | |
O.U5 | przeprowadzić badanie przed- i poubojowe zwierząt rzeźnych oraz badanie mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego; | |
O.U6 | wykonać czynności, które są związane z nadzorem weterynaryjnym, w tym nad obrotem zwierzętami, oraz warunkami sanitarno-weterynaryjnymi miejsc gromadzenia zwierząt i przetwarzania produktów pochodzenia zwierzęcego; | |
O.U7 | wydać opinię i orzeczenie lekarsko-weterynaryjne; | |
O.U8 | posługiwać się lekarską nomenklaturą łacińską w stopniu niezbędnym do rozumienia i opisywania czynności lekarskich, stanu zdrowia zwierząt, chorób oraz stanów i zmian patologicznych; | |
O.U9 | korzystać z systemów informatycznych stosowanych do obsługi zakładu leczniczego dla zwierząt, stada oraz do analizy sytuacji epizootycznej; | |
O.U10 | przeprowadzać podstawowe analizy statystyczne i posługiwać się odpowiednimi metodami przedstawiania wyników; | |
O.U11 | posługiwać się słownictwem i strukturami gramatycznymi języka obcego będącego językiem komunikacji międzynarodowej w zakresie tworzenia i rozumienia wypowiedzi pisemnych i ustnych zarówno ogólnych, jak i specjalistycznych z zakresu weterynarii; | |
O.U12 | utrzymać sprawność fizyczną wymaganą do pracy z niektórymi gatunkami zwierząt. | |
1.3. W zakresie kompetencji społecznych absolwent jest gotów do: | ||
O.K1 | wykazywania odpowiedzialności za podejmowane decyzje wobec ludzi, zwierząt i środowiska przyrodniczego; | |
O.K2 | prezentowania postawy zgodnej z zasadami etycznymi i podejmowania działań w oparciu o kodeks etyki w praktyce zawodowej oraz do wykazywania tolerancji dla postaw i zachowań wynikających z odmiennych uwarunkowań społecznych i kulturowych; | |
O.K3 | udziału w rozwiązywaniu konfliktów, a także wykazywania się elastycznością w reakcjach na zmiany społeczne; | |
O.K4 | korzystania z obiektywnych źródeł informacji; | |
O.K5 | formułowania wniosków z własnych pomiarów lub obserwacji; | |
O.K6 | formułowania opinii dotyczących różnych aspektów działalności zawodowej; | |
O.K7 | rzetelnej samooceny, formułowania konstruktywnej krytyki w zakresie praktyki weterynaryjnej, przyjmowania krytyki prezentowanych przez siebie rozwiązań, ustosunkowywania się do niej w sposób jasny i rzeczowy, także przy użyciu argumentów odwołujących się do dostępnego dorobku naukowego w dyscyplinie; | |
O.K8 | pogłębiania wiedzy i doskonalenia umiejętności; | |
O.K9 | komunikowania się ze współpracownikami i dzielenia się wiedzą; | |
O.K10 | działania w warunkach niepewności i stresu; | |
O.K11 | współpracy z przedstawicielami innych zawodów w zakresie ochrony zdrowia publicznego; | |
O.K12 | angażowania się w działalność organizacji zawodowych i samorządowych. |
Redaktor strony: mgr inż. Agata Guzik